Sünnet Hakkında Sık sorulan Sorular

Geoffrey T. Falk tarafından çeşitli kaynaklardan derlenen bilgiler



Sünnet Nedir?

Sünnet, penis başını kaplayan mukozal dokunun ve deri tabakasının cerrahi olarak kaldırılmasıdır. Bu çifte tabaka daha çok sünnet derisi (penis üst derisi) olarak bilinmektedir

Anne-Babaları konu hakkında mümkün olduğunca bilgilenmeye davet ediyoruz. İşlemin kendisinin cerrahi risklerinin farkında olmalıdırlar. Doktorunuzla adım-adım süreç hakkında konuşun. Eğer mümkünse, işlemi yapılırken (hastane vs. yerde ) kendiniz izleyiniz, ve nasıl bir şey olduğunu öğreniniz.

International Coalition for Genital Integrity, sünneti, birinci dereceden cinsel açıdan sakatlayıcı operasyon sınıfına sokmuştur. Konu hakkındaki resim ve videoları Circumcision Information and Resource Pages (CIRP) websitesinden izleyebilirsiniz.

Sünnet Derisi ne işe yarar?

Sünnet Derisinin üç işlevi vardır : cinsel işlevi, koruyucu işlevi, ve duyarlılık işlevi

Doğum sonrasında genellikle sünnet derisi penise yapışık haldedir. Daha sonra kendiliğinden ayrılır. Bebeğe bez bağlandığı bu dönemdeki işlevi , penisi sürtünmelerden ve yaralanmalardan korumaktır. Hayat boyunca da penis başını yumuşak ve nemli tutarak travma ve yaralanmalardan korur.

Sünnet derisindeki mukoza ve frenulum gibi belirli bölgeler; özellikle hassas dokulardan oluşmuştur ve cinsel zevke katkıda bulunurlar. Buradaki özelleşmiş sınır uçları cinsel zevki ve kontrolü arttırır.19

* İç deri, doğrudan penis başı ile temas halinde olan mukoza tabakasıdır. Ağzın içindeki yüzey gibi olan bu tabaka, yapı, incelik özelliği, ve rengi bakımından üst-derinin (sünnet derisinin) geri kalanından farklıdır.

*Frenulum, penisten gelen ve üst-derinin iç yüzeyüne eklenen özellikle hassas ince bir zardır.

*Ayrıca üst-derinin iç tabakası ve genel penis derisinin kesişimi olan özel bir bölge daha vardır. Bu bölgenin üst-derinin hareketini sağlayan özel kasları vardır. Ayrıca dokunma duyusu dudakların ki kadar gelişmiştir.

Sertleşmiş halinde penisin üstderi içinde hareket edebileceği geniş bir alan vardır. Penis bu alan içerisinde hareket edebilir, ve sürtünmelerden, yapay kayganlaştırıcılara duyulan ihtiyaçtan kurtulur. Penis başı ve üst-deri doğal olarak birbirlerini uyarırlar. Warren ve Bigelow, penis üst-derisisnin cinsel ilşki sırasındaki görevlerinden bazılarını açıklamışlardır.1

Sünnet yapılmasının gerekçeleri nelerdir?

Sünnet yapılmasının başlıca nedenleri dinsel ve kültüreldir.

İngilizce konuşan ülkelerdeki erkeklerin çoğunluğu sünnetli olduğundan sünnet derisinin gereksiz olduğunu düşünürler.Pek çok sünnet, baba, çocuğundan farklı görünmek istemediği için yapılır.

Genelde sünnet edilmiş penisin daha temiz olduğu, ya da temiz tutulmasının daha kolay olduğu söylenir. Smegma (ölü deri hücreleri, normal flora, ve doğal antibakteriyel madde lizozimi içeren salgılardan oluşan doğal madde) penis ön-derisi (sünnet derisi) mevcut olduğunda daha kolay birikir.

Sünnet için öne sürülen tıbbi nedenler : UTI'nin, yani üriner yol enfeksiyon olasılığının azalması, penis kanseri olasılığının azalması, bu erkeklerle ilşki kuran kadınlardaki rahim kanseri riskini azalması, ve cinsel hastalık olasılığının azalmasıdır.

Sünnetin UTI'yi azalttığına dair, literatürde tersine kanıtlar vardır.16,17, ancak bu, sünnet hakkındaki tıbbi gerekçelerin en önde gelenidir, çünkü UTI'nin ciddi sonuçları vardır. Bu enfeksiyonlar ne var ki çoğu defa antibiyotikler ile tedavi edilebilir. ABD'li erkek bebeklerdeki UTI olasılığı %1'dir, ne var ki kızlarda bu oran daha yüksektir. Anne sütüyle beslenen bebeklerin daha düşük UTI oranı olduğuna dair kanıtlar vardır.

Penis kanseri, oldukça nadir rastlanan bir kanser tipidir. Genellikle yaşlı erkeklerde olur, ve pek çok doktor, sünneti önleyici bir tedbir olarak düşünmez. Penis kanseri, hem sünnetli hem de sünnetsiz erkeklerde olabilir. Maden araştırması, ( Fred Hutchinson Cancer Research Center, Seattle'da devam eden bir araştırma) penis kanseri vakalarının %37'sinin sünnetli erkeklerde olduğunu ortaya çıkarmıştır.2

Sünnetli erkeklerin karılarının daha düşük rahim kanseri olasılığı olduğu iddiası, çürütülmüşür.12. Üst-derinin varlığının daha fazla cinsel yolla bulaşan hastalığa yol açtığı iddiası da yeni bir çalışmayla çürütülmüştür.22. f HIV meselesi dah afza araştırma gerektirmektedir.7,20. Afrika'da sünnetsiz erkeklerde görülen AIDS sıklığında bir korelasyon söz konusu ise de, bunun yalnız Afrika'ya özgü olduğu, ve başka nedenleri olduğu çok açıktır.

Hijyen

Üst derinin bakımı ve temizliği kolaydır. Genelde üst deri, doğumdan sonra bir kaç sene geri çekilmez, ve bunun için zorlanmamalıdır. Geri çekilebilir hale geldiği zaman, erkek çocukları onu her gün yıkamanın önemi konusunda eğitilmelidir.

Cinsel bölgeyi yıkanırken sudan geçirmek yeterlidir. Sert sabunlar ve aşırı yıkama, penisi tahriş edebilir ki bu da, penis başının şişmesine, (balanitis) yol açabilir.24

Smegma üst-deri altında oluşabilecek beyaz, yapışkan bir maddedir. Doğal salgılardan ve dökülmüş deri hücrelerinden oluşur. Geçmişte bunun kanserojen olduğundan korkuluyordu, ama bu şimdi çürütülmüştür. Genel temizlik enfeksiyon ve hastalığın önlenmesi için yeterlidir.

Eğer oğlum sünnetli değilse bunu daha sonra yapmak zorunda kalmayacak mıyım?

Sünnet derisi ile ilgili sorunlar, sorun ortaya çıktığı durumda tedavi edilebilir.

Penisin belki de en çok görülen anormalliği phimosis, ya da sıkı üst deri tabakasıdır. (Bu bebeklerde olan doğal durum ile aynı değildir) Ergenliğe gelindiğinde üst deri kolaylıkla geri çekilebilir.

Eğer geri çekme mümkün olmazsa, sünneti içermeyen bir dizi yeni tedavi vardır. Steroid kremleri, uzatma, ve preputioplasti.18 Bu tedaviler yalnızca yeni yayınlanmıştır ve doktorların bunlardan haberleri olmayabilir.

Eğer çocuğunuzun üst-derisi ile ilgili ciddi bir problemi var ise, ciddi enfeksiyon (balanitis xerotica obliterans) , diabete bağlı kangren gibi, o zaman etkilenen bölgenin çıkarılması tıbbi olarak önerilebilir.

Çocuğum sünnetli değilse bundan rahatsız olmayacak mı?

Çocuklar zalim olabilirler, ve diğer bir çocuk hakkında takılabilecek şeyler bulabilirler, gözlükleri olsun, tombulluğu olsun veyahut da çilleri.... Bazı anne-babalar, çocuklarının sünnet olması gerektiğini, böylece babası, kardeşleri, veya arkadaşları gibi olacağını düşünürler. Ana-babalar olarak biz çocuklarımıza kendi vücutları hakkında iyi düşünmelerini ve kişisel farklılıklara saygı duymalarını öğretebiliriz.

Ana-babalar genellikle, çocuklarının eğer sağlam ise, soyunma odasında arkadaşlarından farklı olacağını düşüneceğinden korkarlar. İyi eğitimin buna iyi bir cevap olduğuna dair sağlam kanıtlar vardır. eğer çocuklar, küçüklüklerinden beri normal, tam ve sağlıklı olduklarına dair eğitilirlerse, bir soyunma odasında utanacaklarına dair ihtimaller oldukça azalır.

Dini-olmayan sünnetler Avrupa, Asya, ve Güney Amerika ülkelerinde bir sorun değildir. Kanada'da erkek çocuklarının sünnet oranı, bazı bölgesel farklılıklarla birlikte kabaca %25'tir. ABD'de bu oran %60'ın altına düşmüştür , ve mevcut trendlerle bir kaç yıl içinde %50'nin de altına düşecektir.Bu batı Amerika'da şu anda gerçekleşmiştir. (35% , 1993).

Çocuğumu sünnet ettirmemek için nedenler nelerdir?

Çocuğunuzun sünnet derisi, vücudunun normal sağlıklı bir parçasıdır. Vücudun herhangi bir parçası daha sonra problemler çıkarabilir. Üst-derinin de daha sonra problemler çıkarması düşük bir olasılık olmakla birlikte mümkündür. Ne var ki çoğu sünnet derisi problemi kolaylıkla tedavi edilebilir.

Çocuğunuz bir yetişkin olduğunda sünneti kendisi seçebilir. Ama büyük bir olasılıkla bunu yapmayacaktır. Onu olduğu gibi bırakmak çocuğunuzun sağlıklı ve tam bir vücuda sahip olma hakkını temin eder.

Sünnet acı verici olabilir.

Sağlıklı bebeklerin rutin bir şekilde sünnet edilmesi ile ilgili kanıtlar inandırıcı değildir. Eğer çocuğunuzun ilerde üst-derisi ile ilgili bir sorunu olursa,(kangren, ciddi enfeksiyon gibi çok ciddi sorunlar) üst-derinin kısmen veya tamamen alınması gerekebilir. Phimosis (üst-derinin geri çekilememesi olayı, normalden çok daha uzun sürerse, steroid kremlerle ve uzatmayla tedavi edilebilir Erkeklerin çoğunluğu hiçbir zaman böyle bir sorun ile karşılaşmayacakır.18

Sünnet Acı Verici midir?

Bebeklerin acıyı hissemediğine dair sık tekrarlanan iddia doğru değildir. Tıbbi literatürde, bebeklerin en az herkes kadar, ve belki de daha fazla acıya hassas oldukları belgelenmiştir.13,14

Pek çok sünnet, bebeklerde anestezi ile kaynaklanabilecek sorunlar yüzünden anestezi yapmadan gerçekleştirilir. Bazen bölgesel enjeksiyonlar yapılabilir, ama bu acıyı yoketmez. Pek çok bebek, işlem sırasında ve takip eden bir hafta ile on gün içersinde acı hissettiklerine dair işaretler vereceklerdir. Mevcut çalışmalar, acının, işlemden çok sonra bile hatırlandığını göstermektedir.23

Acı anne-babaların sünnete karşı karar vermesine yeterli olabilecekken, anne-babalar, sünnetin kısa dönemli sonuçlarını değil, çocuklarının hayat boyunca katlanacağı sonuçlarını düşünerek karar vermelidirler.

Çocuk sünnetlerinin riski var mıdır?

Sünnet bir cerrahi müdaheledir, ve bütün cerrahi müdaheleler gibi riskleri vardır.

Sünnetli erkeklerin yüzde 20 'si aşağıdaki komplikasyonlardan dolayı mağdur olacaklardır.

Eğer sünnet derisi tarafından korunmuyorsa penis başı kuru olur. Bu kuruluk ve aşırı sürtünme sonraki senelerde ilerleyen derecelerde penis hassasiyetinin kaybolmasına yol açar.Sünnetli erkekler genelde seksten zevk alıp orgazm olabilirler.

İngilizce konuşan Batılı ülkelerde sünnet nasıl ve ne zaman başlamıştır

İngilizce konuşan ülkelerde doktorlar 1800'lerin ortalarında, mastürbasyonu önlemek gibi gerekçelerle başlamıştır. Bunu yaparken ki amaçlarının sara, tüberküloz ve delilik gibi hastalıkları önlemek olduğunu ileri sürmüşlerdir. Bu gerekçeler bugün için tabii ki kabul edilebilecek gerekçeler değildir.

Daha Fazla Bilgiyi nereden edinebilirim?

NOCIRC derneği ; Telephone (415) 488-9883, : NOCIRC, P.O.Box 2512, San Anselmo CA 94979-2512, USA. External link http://www.nocirc.org/

Ayrıca https://www.cirp.org/. sitesinin geri kalanında da daha fazla bilgi mevcuttur.

Referanslar

  1. Warren and Bigelow. British Journal of Sexual Medicine, Sept/Oct 1994.
  2. Maden, Christopher, et al., History of Circumcision, Medical Conditions, and Sexual Activity and Risk of Penile Cancer, Journal of the National Cancer Institute 1993;85:19-24.
  3. Cook LS, Koutsky LA, Holmes KK. Circumcision and sexually transmitted diseases. Am J Public Health 1994; 84: 197-201.
  4. Cook LS. Koutsky LA. Holmes KK. Clinical presentation of genital warts among circumcised and uncircumcised heterosexual men attending an urban STD clinic. Genitourin Med 1993; 69: 262-264.
  5. Donovan B, Bassett I, Bodsworth NJ. Male circumcision and common sexually transmissible diseases in a developed nation setting. Genitourin Med 1994; 70: 317-20.
  6. Smith GL, Greenup R, Takafuji ET. Circumcision as a risk factor for urethritis in racial groups. Am J Public Health 1987; 77: 452-4.
  7. Guimaraes M, Castilho E, Ramos-Filho C, et al. Heterosexual transmission of HIV-1: a multicenter study in Rio de Janeiro, Brazil. VII International Conference on AIDS. Florence, June 1991 [abstract MC3098].
  8. Pisacane, A. Breastfeeding and Urinary Tract Infection. Lancet, July 7, 1990:50.
  9. Marshall RE, Stratton WC, Moore JA, Boxerman SB, Circumcision I: effects upon newborn behavior. Infant Behav Dev. 1980;3:1-14
  10. Marshall RE, Porter FL, Rogers AG, Moore J, Anderson B, Boxerman SB, Circumcision II: effects upon mother-infant interaction. Early Human Development 1982;7:367-374
  11. Lawler, F. Circumcision: Decision Analysis of its Medical Value. Family Medicine, 1991;23:587-593.
  12. Elizabeth Stern, M.D., Peter Neely, Ph.D., Cancer of the Cervix in Reference to Circumcision and Marital History, Journal of the American Medical Women's Association, Vol. 17, No. 9 (Sept. 1962)
  13. Anand and Hickey. Pain and its effects in the human neonate and fetus. N Engl J Med 1987; 317(21): 1321-9.
  14. Dixon S, Snyder J, Holve R, Bromberger P. Behavioral Aspects of circumcision with and without anesthesia. J Dev Behav Pediatr 1984;5:246-250.
  15. Williams N, Kapila L. Complications of circumcision. Br J Surg 1993; 80: 1231-6.
  16. Wiswell TE, Routine Neonatal Circumcision: A Reappraisal, Armed Forces Physician 41(3), Mar 1990, 859-863
  17. Altschul, M. Cultural Bias and the UTI/Circumcision Controversy. The Truth Seeker Jul/Aug 1989, 43-45.
  18. Kayaba H. Analysis of shape and retractability of the prepuce in 603 Japanese boys. Journal of Urology (Nov 1996), 156(5):1813-1815
  19. Taylor JR, Lockwood AP, Taylor AJ. The prepuce: specialized mucosa of the penis and its loss to circumcision. British Journal of Urology (Feb 1996), 77, 291-295
  20. de Vincenzi I, Mertens T. Male circumcision: a role in HIV prevention? AIDS 1994, 8(2), 153-160.
  21. Cansever G. Psychological effects of circumcision. Brit J Med Psychol (1965), 38, p 321.
  22. Laumann E. Circumcision in the United States: Prevalence, Prophylactic Effects, and Sexual Practice. JAMA 277 No. 13, 1052-1057, April 2, 1997.
  23. Taddio A, Koren G et al. Effect of neonatal circumcision on pain response during subsequent routine vaccination. Lancet, Vol. 349: Pages 599-603 (March 1, 1997)
  24. Birley HDL et al. Clinical features and management of recurrent balanitis; Association with atopy and genital washing. Genitourinary Medicine 1993; 69: 400-403.

The information in this FAQ is not meant to replace the care and advice of your pediatrician.


The Circumcision Information and Resource Pages are a not-for-profit educational resource and library. IntactiWiki hosts this website but is not responsible for the content of this site. CIRP makes documents available without charge, for informational purposes only. The contents of this site are not intended to replace the professional medical or legal advice of a licensed practitioner.

Top  © CIRP.org 1996-2024 | Filetree | Please visit our sponsor and host: External link IntactiWiki.