Intrebari Frecvente despre Circumcizie

Compilate din variate surse de catre Geoffrey T. Falk



(Pentru informatii suplimentare dati click pe textul ingrosat.)

Ce este circumcizia?

Circumcizia reprezinta amputarea chirurgicala a tesutului si a mucoasei care in mod normal acopera glandul (capul) penisului. Acest tesut in doua straturi este cunoscut sub denumirea de preput.

Parintilor le se recomanda sa citeasca cat mai mult posibil despre circumcizie si sa ia cunostinta de complexitatea acestei proceduri. Daca este posibil, solicitati sa asistati la o operatie de circumcizie la spital, ca sa puteti cunoaste cu adevarat despre ce este vorba.

Coalitia Internationala pentru Integritate Genitala a External link clasificat circumcizia ca mutilare genitala de gradul I. Fotografii si inregistrari video ale operatiei de circumcizie sint disponibile pe site-ul Circumcision Information and Resource Pages (CIRP).

Ce rost are preputul?

Preputul serveste trei functii: protectiva, senzoriala si sexuala.

In majoritatea cazurilor preputul este atasat de gland la nastere si se va separa intr-un interval de timp variabil in primii ani de viata. Cat timp copilul este in scutece, preputul protejeaza impotriva frecarii de scutece si a contactului cu materiile fecale. De-a lungul vietii preputul tine glandul moale si umed si ii confera protectie importiva traumelor si accidentelor.

Unele parti ale preputului, ca de exemplu mucoasa (preputul interior) si frenulul, sint in mod special sensitive si contribuie la placerea sexuala. Nervii specializati asigura placerea sexuala19.

Preputul contine o cantitate suficenta de piele pentru penis cand devine erect. Actioneaza ca o piele mobila necesara penisului in timpul actului sexual, reducand frecarea si nevoia de lubrifiant artificial si permitand glandului si preputului sa se stimuleze recirpoc in mod natural. Warren si Bigelow au descris unele din functiile fiziologice ale preputului in activitatea sexuala.1

Care sunt motivele pentru care se face circumcizia?

Circumcizia este efectuata in principal pentru motive culturale sau religioase.

Deoarece un mare numar de barbati din lumea Vestica vorbitoare de limba engleza sint circumcisi, multi cred ca preputul este o parte inutila a penisului. Multe circumcizii sunt efectuate adesea pentru ca tatal circumcis nu doreste sa fie diferit de fiul sau.

De multe ori s-a pretins ca un penis circumcis este mai curat si mai usor de intretinut decat unul intact. Smegma (o substanta natruala ce contine celule de piele moarte, flora normala si secretii ce contin un agent natural antibacterial - lisozime) se acumuleaza in prezenta preputului.

Motivele medicale pentru circumcizie cel mai adesea invocate sint: reducerea riscului de infectii ale tractului urinar (UTI); reducerea riscului de cancer de penis; reducerea riscului de cancer de col la partener; risc redus de boli cu transmitere sexuala (STD).

Dovezile in sprijinul riscului redus de UTI in literatura de specialitate sint contradictorii16,17, dar se pare a fi cel mai important motiv medical pentru ca UTI poate avea consecinte serioase. Totusi, aceste infectii in majoritatea cazurilor pot fi tratate cu antibiotice. Probabilitatea de UTI in SUA la baietii nou-nascuti este de aproximativ de 1%, insa acest procent este mai mare la fete. Exista dovezi ca nou-nascutii alaptati la san au un risc mai redus de UTI8.

Cancerul de penis este o forma foarte rara de cancer. Apare in special la varstnici si majoritatea medicilor nu ar recomanda circumcizia ca masura de prevenire. Cancerul de penis poate sa apara atat la barbatii circumcisi cat si la cei intacti: studiul Maden (cu referire la cancerul de penis la Fred Hutchinson Cancer Research Center din Seattle) a dovedit ca 37% din cazurile de cancer penil au aparut la barbati circumcisi.2

Teoria ca sotiile barbatilor intacti sint predispuse la cancer de col a fost infirmata12. Teoria ca prezenta preputului ar conduce la un risc ridicat de boli cu transmitere sexuala a fost de asemenea infirmata de un nou studiu22. Intrebarea daca previne HIV necesita noi studii7,20. Desi s-ar parea ca ar exista o oarecare corelatie geografica intre statutul de necircumcis si infectia cu HIV pe continentul African, acest lucru nu este confirmat la nivel global, si tendinta observata in Africa ar putea usor fi datorata altor factori.

TSingurele metode eficiente cunoscute de prevenire a infectiei cu HIV sunt fidelitatea, utilizarea prezervativelor si abstinenta.

Igiena

Preputul este usor de intretinut iar un penis intact este usor de pastrat curat. Preputul de regula nu se retrage complet pentru mai multi ani si nu trebuie fortat. Cand devine complet retractabil, baietii vor fi invatati depre importanta spalarii sub preput in fiecare zi.

Limpezirea usoara cu apa a zonei genitale in timpul baii este suficienta. Sapunul si spalarea excesiva pot irita penisul, care poate conduce la inflamare a glandului (balantita).24

Smegma este o substanta alba ceroasa care poate sa apara sub preput. Consta din secretii naturale si celule de piele. In trecut a existat temerea ca smegma ar putea fi cancerigena, lucru ce a fost infirmat. O igiena buna generala si bunul simt sint cheia prevenirii infectiilor si imbolnavirilor.

Daca fiul meu nu este circumcis acum, nu va trebui oricum sa o facem mai traziu?

Malformatiile sau bolile preputului pot fi tratate conservativ, daca si cand apar, de la caz la caz.

Probabil cea mai comuna anormalitate a penisului este fimoza, sau preputul stramt. (Este diferita de atasarea normala de gland a preputului la copii mici, care este un lucru perfect normal). Preputul poate deveni retractabil in mod normal pana in adolescenta.

Daca acest lucru nu se intampla, exista un numar de tratamente noi care nu implica circumcizia: crema cu steroizi, exercitiile sau preputioplastia.18 Unele din aceste tratamente au fost publicate recent si nu toti doctorii le cunosc deja.

Daca fiul tau are o problema serioasa cu preputul, cum ar fi o infectie severa (balantits xeroitica obliterans) sau cangrena, poate in asociere cu diabetul, amputarea zonei afectate ar putea fi o optiune.

Daca fiul meu nu va fi circumcis, nu va fi tachinat din cauza asta?

Copiii pot fi foarte rai uneori, si totdeauna vor gasi motive sa rada unul de celalalt, fie ca e vorba de ochelari sau cosuri. Unii parinti cred ca fiul lor ar trebui circumcis ca sa fie ca tatal sau, fratii sau prietenii. Ca parinti, ar trebui sa ne ajutam copiii sa se simta bine in relatie cu corpul lor si sa respecte diferentele individuale.

Unii parinti se tem ca fiul lor se va simti diferit in vestiar fata de alti baieti daca este intact. In mod evident raspunsul la problema aceasta este o buna educatie. Baietii care sint invatati devreme ca sint normali, intregi si sanatosi vor avea sanse mai mici sa sufere in colectivitati, in special daca mai sunt si alti baieti intacti in grupul lor.

Circumcizia nereligioasa nu reprezinta o problema in tarile europene, asiatice sau sud-americane. In Canada media este de circa 25% cu diferente mari de la o regiune la alta. Rata circumciziilor in SUA a coborat sub 60% si va fi sub 50% in cativa ani daca tendinta actuala va continua. Acesta este deja valabil pe coasta de vest (35% in 1993).

Care sunt motivele pentru care trebuie sa imi pastrez fiul intact?

Preputul fiului tau este o parte naturala, sanatoasa a corpului sau. Orice parte a corpului se poate imbolnavi. Este posibil, dar foarte putin probabil, ca preputul sau sa ii cauzeze probleme. Totusi, majoritatea problemelor sint usor tratabile.

Cand fiul tau va fi adult, este liber sa aleaga sa fie circumcis. Totusi, este foarte probabil ca el nu va dori sa fie circumcis. Lasand in pace preputul fiului tau vei respecta dreptul sau la integritate corporala.

Circumcizia este dureroasa pentru un copil. (vezi mai jos).

Nu exista dovezi medicale satisfacatoare in favoarea circumciziei de rutina a nou-nascutilor sanatosi. Daca fiul tau va avea vreo problema cu preputul, cum ar fi o infectie severa (balantitis xerotica obliterans) sau cangrena, in asociere poate cu diabet, medicul ar putea recomanda circumcizia partiala sau completa sau amputarea partii afectate. Fimoza (preput neretractabil, daca persista mai mult decat perioda normala) poate fi usor tratata prin usoare exercitii si/sau crème cu steroizi Marea majoritate a baietilor nu vor avea vreodata nici o problema care sa justifice intervetiachirurgicala18.

Este circumcizia dureroasa?

Credinta frecvent repetata ca nou-nascutii nu simt durerea nu este adevarata. Este documentat in literatura de specialitate ca nou-nascutii sint sensibili la durere ca adultii, sau chiar mai sensibili.13,14

Majoritatea circumciziilor se fac fara anestezie, pentru ca utilizarea anesteticelor la copii este riscanta. Uneori se face o injectie locala, dar acesta nu este suficienta pentru a elimina durerea. Majoritatea copiilor dau semne clare de durere in timpul procedurii si in urmatoarele 10 zile. Studii recente au demonstrat ca memoria durerii persista chiar mai mult decat amintirea procedurii.23

Desi durerea determina parintii sa decida impotriva circumciziei, acestia ar trebui in primul rand sa ia in considerare efectele pe termen lung ale deciziei lor, nu doar in copilarie ci si in viata adulta. Acesta decizie il va afectafiul tau pentru tot restul vietii.

Care sint riscurile circumciziei?

Circumcizia este o operatie, si ca orice interventie chirurgicala are riscuri.Acestea includ:

Pana la 20% din barbatii circumcisi vor suferi de una sau mai multe din complicatiile urmatoare, mai mult sau mai putin:

Pielea glandului devine uscata lipsita de protectia data de preput. Uscaciunea si frecarea constanta poate conduce la pierderea progresiva a senzatiei glandului, in specialmai tarziu in viata.

Dar daca va trebui sa operam fiul nostru de circumcizie?

Circumcizia nu trebuie facuta imediat. Nu trebuie sa va lasati presati de medic. Nu va grabiti.

Daca fiul vostru ca fi circumcis asigurati-va ca procedura va fi efectuata de un chirurg experimentat. Unii considera circumcizia o operatie minora si este efectuata de rezitenti fara experienta. Ace t lucru conduce la o rata inalta de erori si complicatii.

S-ar putea sa doresti ca fiul tau ramana cu o parte din preputul interior si in special frenulul, pentru a pastra cat mai mult din senzitivitatea sexuala. O alta metoda este slitul dorsal. Acesta metoda nu implica amputarea de tesut dar permite ca glandul sa fie expus.

Medicul poate ajuta la intrebarea cata piele va fi amputata si cat din gland va ramane acoperit. Totusi, in majoritatea cazurilor, odata obtinut acordul parintilor, medicul are libertatea deplina sa execute operatia cum doreste. Asigura-te ca intentia ta este exprimata in scris inainte de inceperea operatiei.

Pentru a reduce durerea, solicita medicului sa utilizeze anestetice. Ia in considerare faptul ca unii medici nu asteapta suficent ca anesteticul sa isi faca efectul. Asigura-te ca acest lucru nu se va intampla.

Cand si de ce a fost introdusa circumcizia neonatala in tarile vorbitoare de limba engleza?

Medicii din tarile vorbitoare de limba engleza au inceput sa efectueze circumcizii la mijlocul sec. 19 pentru a preveni mastrubarea, care unii medici sustineau ca provoaca multe boli, inclusiv epilepsie, tuberculoza si nebunie. Desigur, aceste argumente nu sint acceptate astazi.

Unde pot gasi informatii suplimentare?

Organizatia NOCIRC poate furniza ajutor, de asemenea prin telefon se pot contacta medici din zona unde locuiti care sint instruiti despre cum se intretine un penis intact. Sunati la (415) 488-9883 sau scrieti la NOCIRC P.O. Box 2512 San Anselmo CA 94978-2512 USA. O lista a centrelor locale NOCIRC poate fi gasita la External link http://www.nocirc.org/.

Aceste FAQ fac parte din Circumcision Information Resource Pages. O gama mai larga de infromatii sint disponibile la at https://www.cirp.org/.

Bibliografie

  1. Warren and Bigelow. British Journal of Sexual Medicine, Sept/Oct 1994.
  2. Maden, Christopher, et al., History of Circumcision, Medical Conditions, and Sexual Activity and Risk of Penile Cancer, Journal of the National Cancer Institute 1993;85:19-24.
  3. Cook LS, Koutsky LA, Holmes KK. Circumcision and sexually transmitted diseases. Am J Public Health 1994; 84: 197-201.
  4. Cook LS. Koutsky LA. Holmes KK. Clinical presentation of genital warts among circumcised and uncircumcised heterosexual men attending an urban STD clinic. Genitourin Med 1993; 69: 262-264.
  5. Donovan B, Bassett I, Bodsworth NJ. Male circumcision and common sexually transmissible diseases in a developed nation setting. Genitourin Med 1994; 70: 317-20.
  6. Smith GL, Greenup R, Takafuji ET. Circumcision as a risk factor for urethritis in racial groups. Am J Public Health 1987; 77: 452-4.
  7. Guimaraes M, Castilho E, Ramos-Filho C, et al. Heterosexual transmission of HIV-1: a multicenter study in Rio de Janeiro, Brazil. VII International Conference on AIDS. Florence, June 1991 [abstract MC3098].
  8. Pisacane, A. Breastfeeding and Urinary Tract Infection. Lancet, July 7, 1990:50.
  9. Marshall RE, Stratton WC, Moore JA, Boxerman SB, Circumcision I: effects upon newborn behavior. Infant Behav Dev. 1980;3:1-14
  10. Marshall RE, Porter FL, Rogers AG, Moore J, Anderson B, Boxerman SB, Circumcision II: effects upon mother-infant interaction. Early Human Development 1982;7:367-374
  11. Lawler, F. Circumcision: Decision Analysis of its Medical Value. Family Medicine, 1991;23:587-593.
  12. Elizabeth Stern, M.D., Peter Neely, Ph.D., Cancer of the Cervix in Reference to Circumcision and Marital History, Journal of the American Medical Women's Association, Vol. 17, No. 9 (Sept. 1962)
  13. Anand and Hickey. Pain and its effects in the human neonate and fetus. N Engl J Med 1987; 317(21): 1321-9.
  14. Dixon S, Snyder J, Holve R, Bromberger P. Behavioral Aspects of circumcision with and without anesthesia. J Dev Behav Pediatr 1984;5:246-250.
  15. Williams N, Kapila L. Complications of circumcision. Br J Surg 1993; 80: 1231-6.
  16. Wiswell TE, Routine Neonatal Circumcision: A Reappraisal, Armed Forces Physician 41(3), Mar 1990, 859-863
  17. Altschul, M. Cultural Bias and the UTI/Circumcision Controversy. The Truth Seeker Jul/Aug 1989, 43-45.
  18. Kayaba H. Analysis of shape and retractability of the prepuce in 603 Japanese boys. Journal of Urology (Nov 1996), 156(5):1813-1815
  19. Taylor JR, Lockwood AP, Taylor AJ. The prepuce: specialized mucosa of the penis and its loss to circumcision. British Journal of Urology (Feb 1996), 77, 291-295
  20. de Vincenzi I, Mertens T. Male circumcision: a role in HIV prevention? AIDS 1994, 8(2), 153-160.
  21. Cansever G. Psychological effects of circumcision. Brit J Med Psychol (1965), 38, p 321.
  22. Laumann E. Circumcision in the United States: Prevalence, Prophylactic Effects, and Sexual Practice. JAMA 277 No. 13, 1052-1057, April 2, 1997.
  23. Taddio A, Koren G et al. Effect of neonatal circumcision on pain response during subsequent routine vaccination. Lancet, Vol. 349: Pages 599-603 (March 1, 1997)
  24. Birley HDL et al. Clinical features and management of recurrent balanitis; Association with atopy and genital washing. Genitourinary Medicine 1993; 69: 400-403.

The information in this FAQ is not meant to replace the care and advice of your pediatrician.


The Circumcision Information and Resource Pages are a not-for-profit educational resource and library. IntactiWiki hosts this website but is not responsible for the content of this site. CIRP makes documents available without charge, for informational purposes only. The contents of this site are not intended to replace the professional medical or legal advice of a licensed practitioner.

Top  © CIRP.org 1996-2024 | Filetree | Please visit our sponsor and host: External link IntactiWiki.